Choď na obsah Choď na menu
 


CIPS - vznik 1952.

Medzinárodná federácia športového rybárstva CIPS bola založená v roku 1952 v Ríme.Jej zakladajúca listina bola podpísaná na podnet rybárských nadšencov z celého sveta.Listinu podpísalo 16 štátov a národných zväzov.Prvé sídlo CIPS bolo Caux de Fonas a prvý predseda Alldo Glozza z Talianska.

Do pracovnej zmluvy sa zakotvili body :

  • čistota vôd
  • rozvoj turistického ruchu
  • rozvoj rybárskej vedy a výskumu
  • rozvoj rybárských súťaží v rybolovnej technike(RT)
  • rozvoj v love rýb na udicu (LRU)
  • morský rybolov

Medzinárodná federácia športového rybárstva CIPS nepatrí medzi členov,ktorých uznáva Medzinárodný olimpijský výbor (MOV).MOV uznáva len jej súčasť federáciu ICF -Internacionale Casting Federation.

V disciplínach RT a LRU sa každoročne konali majstrovstvá sveta pod záštitou CIPSu až do roku 1969.V tomto roku sa začali organizovať spoločné MS CIPS a ICF.V roku 1983 boli vydané spoločné stanovy pre WCA - Word Casting Associatione.Cips združuje cez 50 národných rabárských zväzov s viac ako 60 milionmi rybárov z celého sveta.Československý rybársky zväz sa stal členom CIPS 24.mája.1960. Ako členovia predsedníctva nás  postupne reprezentovali Jozef Šnajdar,Ondrej Budaj,ing Jiří Kraml -člen technickej komisie. 

Prvé majstrovstvá sveta sa konali dva roky po založení CIPS v roku 1954.

Československý rybársky zväz sa stal členom CIPS   24.mája.1960.

Majstrovstvách sveta 1960 v RT  - Krakov

Prvé reprezentačné družstvo LRU ČSSR ktoré sa vytvorilo v roku 1964 a obhajovalo naše farby  na MS v Taliansku.

V roku 1966 z poverenia CIPS sme usporiadali na Slovensku VI.majstrovstvá v RT vo Vysokých Tatrách - Svit.

V roku 1967 /7 rokov od vstupu do CIPSu/  prvé oficiálne preteky podľa pravidiel CIPS

V roku 1972 vo Všenoroch u Prahy /Berounka/ XIX majstrovstva sveta LRU. (Start.17družstiev,ČSSR um.17)

V roku 1982 v Karlových Varoch  majstrovstva sveta v RT.

Prvú medajlu bronz v disciplíne muška-Arenberk na oficiálnych majstrovstvách sveta 1960 v RT  - Krakov, získala L.Geryková z Valašského Meziříčí. Medzi úspešné v medzinárodnom a svetovom rybárskom športe zostanú navždy zapísané mená Geryková,Wolfová,Křenková Zelinková,Članková, Viera Čapková. K zvýšeniu úrovne RT a k jej úspechom prispeli P.Skuhra,Kusenda,Zelinka,Friesza,Chmeľku,Michalica,Čermáka,O.Meszároš a ďaľší. Z pretekárov Hrbas,Korn,J.Meszároš,Bejšák,Kolek,Dočkaj,Mrkáček,Světelský,Kebl,Zelinka .

V LRU  z mnohých propagátorov ,športovcov,členov ČSRZ  nemožno nespomenúť, K. Matyas, Vaněk,Donáth,O.Meszároš,Zubor,Bogyi,Mašát,E.Hrdel a pretekárov  P.Gavura,J.Benda,Šablica,Balážik,Pavelka,Ďuriga,Hauser,Kheil,Javor,Buňák, Kelíšek,Bílek, Prášek,Pecina,Gábor,Souček,Smaha,Kupka,J.Bělovský,P.Šedo,R.Lisičan,Michalovský,Hejnyš a iný,ktorý sa okrem majstrovských výsledkov a ocenení zaslúžili o rozvoj tohto športového odvetvia.

 zdroj:EB64-13-86